5 makkelijke verdienmodellen voor bloggers

Als blogger deel je vaak geweldige content met je lezers waar je al je energie en moeite in hebt gestoken. Helaas levert het plaatsen van nieuwe artikelen meestal geen directe inkomsten op, en dat is jammer.

Want juist omdat je zoveel informatie en content weggeeft zou het toch mooi zijn als je hier toch iets voor terugkrijgt naast de bedankjes in de comments. Gelukkig kun je als blogger op veel verschillende manieren toch (direct) geld verdienen met je blogs.

In dit artikel deel ik de 5 makkelijkste verdienmodellen welke je allemaal direct kunt toepassen.

Ben je er klaar voor? Gas!

Geld verdienen als blogger: 5 verdienmodellen

De volgende 5 verdienmethodes zijn ideaal om snel in jouw blog te implementeren zodat je geen geld op tafel laat liggen.

Affiliate marketing

Affiliate marketing is de absolute nummer 1 in deze lijst. Met dit model promoot je producten of diensten van anderen inruil voor een commissie.

Het is naar onze mening het meest interessante model (zeker voor starters) om de volgende reden:

 1. Lage instapdrempel: Je hoeft je enkel aan te melden en de speciale affiliate links te gebruiken op je blog
 2. Je hoeft zelf geen product ondersteuning of klantenservice te bieden
 3. Vergoedingen zijn vaak interessant en kunnen snel oplopen

Affiliate marketing kan breed ingezet worden en er zijn verschillende vergoedingsmodellen waarvoor je betaald kunt krijgen, bijvoorbeeld:

 • Wanneer iemand een aankoop doet (producten & diensten)
 • Iemand zich inschrijft voor een actie (bijv. prijsvraag)
 • Iemand een account aanmaakt op een website

Populaire producten voor bloggers

Bloggers promoten veelal digitale producten zoals ebooks en video/online cursussen. Deze producten hebben vaak een hoge conversie én vergoedingen welke oplopen tot 70% van de aankoopprijs!

Digitale producten promoten doe je het beste via PayPro: Dit is een affiliate netwerk met voornamelijk cursus- en hulpprogramma’s. Let even op als je jezelf aanmeld: Kies voor affiliate i.p.v. verkoper.

Maar ook webshops zoals Bol.com worden veel gepromoot. Het voordeel aan het Bol affiliate programma is dat je betaald wordt over alle aankopen die jouw bezoeker bij Bol doet.

Je zult zien dat als je Bol gaat promoten je meestal vergoedingen krijgt over producten die je zelf niet promoot maar waar jouw bezoeker na het klikken op jouw link bij uitkomt en besteld. 😉

Advertenties

Advertenties zijn een andere makkelijke manier om geld te verdienen met een blog. Het is een kwestie van deze op je website plaatsen en that’s it.

Met advertenties kun je op twee manieren geld verdienen:

 1. Je verkoopt zelf advertentieplaatsen tegen een bepaald bedrag per maand of per jaar
 2. Je gebruikt een advertentienetwerk zoals Google Adsense

Zelf advertentieplekken verkopen

Als je zelf je advertentieplaatsen aan andere bloggers, websites en bedrijven wilt verkopen kun je een vast bedrag per maand of per jaar vragen. Een voordeel aan deze methode is gegarandeerd een XX bedrag en direct cash op je bankrekening.

Een nadeel is dat je in de meeste gevallen wel zelf actief op zoek moet naar geinteresseerden die willen adverteren op je blog. Zeker als je bezoekersaantallen nog niet heel hoog zijn levert het in verhouding niet heel veel op.

Advertentienetwerk gebruiken

Een advertentienetwerk is vergelijkbaar met een affiliate netwerk. Het meest bekende voorbeeld hiervan is Google Adsense.

Het grote voordeel is dat het netwerk voor adverteerders zorgt zodat je zelf dit stukje niet hoeft te doen. Daarnaast hebben deze netwerken uitgebreide technologie welke automatisch de beste advertenties voor jouw bezoekers laten zien én welke bij jouw website content passen.

In plaats van een vast bedrag krijg je betaald per klik of soms het aantal weergaven van de advertentie.

Product reviews

Product reviews zijn steeds populairder aan het worden. Bloggers hebben steeds meer invloed op de consument omdat ze vaak als een persoon worden gezien (ja dat zijn ze ook echt ;-)) in plaats van een bedrijf wat graag haar producten verkoopt.

Bedrijven merken dit ook en willen steeds vaker met bloggers samenwerken door deze een review over een product te laten schrijven. In plaats van schreeuwerige advertenties willen ze het product zo natuurlijk mogelijk verkopen. Hier kun jij als blogger ook gebruik van maken!

Producten reviewen voor bedrijven

Als je producten gaat beoordelen voor bedrijven in een soort samenwerkingsverband is het belangrijk om op te letten dat ze je niet enkel het product gratis toesturen. Veel bedrijven hopen dat je in ruil voor het product de review wilt plaatsen.

Alhoewel sommigen dit zonder nadenken doen raden we dit af. Jij stopt tijd, moeite en misschien wel geld in je review en mag er dus voor beloond worden. Vraag altijd een vergoeding naast het gratis product.

Hoeveel je kunt vragen? Dat is afhankelijk van hoeveel bezoekers je blog heeft en hoe groot je social media fanbase is maar de minimum is toch wel 75 euro. Hoe populairder jouw blog hoe hoger de prijs.

Mijn vriendin heeft een blog met +- 10.000 bezoekers per maand en vraagt 350 euro als vergoeding voor het maken van een review + het product gratis. Dat is wel lekker niet? 😉

Links verkopen

Over het verkopen van links hebben we al een los artikel geschreven maar mag niet ontbreken in dit lijstje.

De vraag naar links is enorm en stijgt continu. Dit omdat links twee voordelen hebben voor andere websites:

 1. Ze krijgen direct bezoekers doorgestuurd
 2. Links dragen bij aan betere vindbaarheid in zoekmachines zoals Google

Daarnaast verkopen ze makkelijk door de forse vraag en het plaatsen van een link is in een minuutje gedaan.

Dit verdienmodel heeft voor jou meerdere pluspunten:

 1. Je hoeft je website niet per se te ‘vervuilen’ met advertenties
 2. Het kost geen moeite: Kwestie van een link plaats verkopen en op de betreffende plek neerzetten
 3. Linkjes worden per jaar verkocht
 4. Je krijgt het geld direct uitbetaald via de bank of bijv. Paypal

Eigen informatie product zoals een ebook

Als blogger help je een bepaalde groep mensen waarschijnlijk met dingen waar zij moeite of problemen mee ervaren. Naast hulpvolle blogs te schrijven kun je hier ook op een slimme manier geld mee verdienen door een ebook te schrijven.

Ebooks zijn populair omdat ze na betaling direct toegankelijk zijn en makkelijk op alle apparaten gelezen kunnen worden als PDF.

Ebook maken en verkopen

Een ebook maken is VEEL makkelijker dan je misschien zou denken. Je kunt deze gewoon in Word of Google Docs typen en daarna als PDF exporteren.

Het belangrijkste aan een goed ebook is de inhoud: Zorg dat deze waardevol en to-the-point is zonder onnodige opvultekst. Liever 10 bladzijdes met goede informatie dan 20 met een langdradig verhaal als opvulling.

Je schrijft je ebook in 5 stappen:

 1. Open Microsoft Word, OpenOffice, Pages of Google Docs en schrijf je eerste ruwe versie
 2. Klaar? Neem minstens 2 uur afstand van je ebook en haal daarna alle spelfouten eruit en verbeter eventueel zinnen en alinea’s
 3. Sla je ebook als PDF op
 4. Maak nu een mooie cover met Canva of Photoshop en sla deze als PDF op
 5. Voeg de twee PDF bestanden (ebook & cover) samen met een PDF combiner tool

Dat was het. Nu heb je jouw eigen ebook klaar om verkocht te worden via je blog!

Ben je al enthousiast en weet je al met welk model jij aan de slag wilt gaan? Of heb je meer vragen dan antwoorden? Drop een comment dan help ik je graag verder 😀

Plaats een reactie